Hiv Pozitif Birinden Hiv ile Yaşamanın Altın Kuralları

OLMAZSA OLMAZLAR

• Antiretroviral tedaviyi erken başlatma ve günlük rutininizin bir parçası olarak sürdürme, bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasını sağlamanın en iyi yoludur.
• Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli dinlenme, sağlığınızı korumak için iyi yollardır.
• Ruhsal sağlığınız fiziksel sağlığınız kadar önemlidir. Aile, arkadaş veya destek grubuyla ilgili endişeleriniz hakkında konuşmak gerçekten yardımcı olabilir.


HIV'li olmak sizi tam ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için engel olabilir.İllaki sorunlar olacaktır.Tanı almamış kişilerden daha çok hastaneye gidebilirsiniz.Ama bu demek değil ki bu yüzden öleceğiz.
Gelelim olması gereken ve gerçekten hiv ile normal olmanın çok kolay basit kuralları.Yapın ve yaşam kalitenizi yükseltin... 

HIV'li olmak sizi tam ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için engel olabilir.İllaki sorunlar olacaktır.Tanı almamış kişilerden daha çok hastaneye gidebilirsiniz.Ama bu demek değil ki bu yüzden öleceğiz. Doğru tedavi ve özenle, HIV'i olmayan biri kadar yaşayabilirsin.Düşünün bir diabet hastasını ya da başka kronik hastalığa sahib ve hayatının çoğunu hastanelerde geçiren birini.Halinizi o kadar da kötülemeyin çünkü abartılacak sorunlar bu kurallara uyduğunuz sürece çıkmayacaktır.

Kendinize iyi bakmak, daha sağlıklı ve daha mutlu olmak için yapabileceğiniz çok şey var.

Herhangi bir sorunuz varsa, sağlık uzmanınızla beslenme, egzersiz, akıl sağlığı veya burada yer alan diğer konular hakkında konuşun.
HIV için mevcut tedavi virüs için bir tedavi değildir, ancak HIV'i kontrol altında tutabilir ve bu sizin bağışıklık sisteminizi güçlü tutar.
Geçmişte, eski HIV ilaçlarının ciddi yan etkileri vardı, ancak modern HIV ilaçlarıyla tedavi çok daha iyi. Bir yan etki görünürse ve yaşam kalitenizi etkiliyorsa, farklı bir ilaç kombinasyonu kullanabilirsiniz.Alternatifleriniz gerçekten çok fazla.HIV tedavisine başladıktan sonra, her gün onu almak kendinizi iyi hissetmeniz için önemlidir.Tedavi almakta herhangi bir sorun yaşıyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşun.

Sağlıklı yemek

HIV ile yaşayan insanlar çok fazla yağ, şeker veya tuz olmaksızın dengeli bir diyet yemeyi amaçlamalıdır. Pek çok insan için, iyi yemek yemek bir zevktir ve kendiniz, aileniz veya arkadaşlarınız için yemek pişirmeyi ve yemek hazırlamayı öğrenmek eğlenceli olabilir.
Eğer zayıf iseniz, belki de HIV tanısı konulduğu zaman ya da aşırı kilolu olduğunuz zaman hastalığınızı daha da ileri götürdüğü için ya da herhangi bir diyet probleminiz varsa ya da iyi beslenmesini zorlaştıran yan etkileri varsa, o zaman beslenmeniz hakkında bir sağlık uzmanı ile konuşun.
Dengeli bir beslenmenin ne olduğunu anlamanızı kolaylaştırmak için, yediğiniz yiyeceklerin türünü öğrenin ve buna göre beslenin.

Beslenmeniz şöyle olmalıdır:

    Lif, vitamin ve mineral sağlamak için bol miktarda meyve ve sebze,
    Size enerji vermek için nişastalı karbonhidratlar, kahverengi pirinç, patates, kepekli makarna ve ekmek gibi,
    Yağsız et, balık, yumurta ve fasulye gibi bazı proteinler,
    Süt, yoğurt ve peynir gibi bazı süt ürünleri,
    Az miktarda yağ ve şeker.

Egzersiz yapmak ve formda kalmak

Aktif olmak, birçok yönden sizin için iyidir.Kaslarınızı oluşturmanıza, kemiklerinizi güçlü tutmanıza, yağ yakmanıza ve kalbinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir. HIV'le yaşayan bazı insanlar kas kütlesi ve kas gücü kaybına uğrarlar, bu nedenle egzersiz bunu önlemeye yardımcı olabilir.
Bir spor dalına katılarak ya da spor salonuna girerek egzersiz yapabilirsiniz. Dans ederken, çocuklarınızla parkta oynarken, çalışmak ve bahçecilik yapmak gibi günlük aktiviteler sizi hareket ettirmenize yardımcı olabilir.
Daha fazla egzersiz yapmak, huzurlu hissetmek, daha fazla dayanıklılık, daha fazla esneklik veya kilo vermek istiyorsanız, düşünülecek üç tip egzersiz vardır.

Bu egzersizleri şöyle sıralayabiliriz

    Kardiyo veya aerobik egzersiz

Bu egzersiz kalp atış hızınızı artırır, vücudunuza doğru kan akışını sağlar, kaslarınıza oksijen verir, kalbinizi ve akciğerinizi sağlıklı tutar. Koşmayı, yüzmeyi, dans etmeyi veya bisiklete binmeyi deneyin.

    Direnç eğitimi

Bir süre ağırlık kaldırarak ve tekrarlayarak kaslarınızın gücünü arttırırabilirsiniz.

    Esneklik eğitimi

Kaslarınızı ve eklemlerinizi güçlendirmek için vücudunuzun farklı kısımlarını uzatır. Yaptığınız herhangi bir alıştırmadan önce ve sonra açma germe tekniklerini deneyin ya da yoga gibi bir etkinlikle esnekliğe odaklanın.

Özellikle yaşlandıkça, düzenli egzersiz, HIV ile yaşayan insanlarda daha sık görülen kalp hastalığı ve diyabet riskini azaltmada önemlidir. Egzersiz ayrıca stres duygularını ve depresyon belirtilerini azaltmada harikadır.


Mutlu kalmak ve potansiyelini küçümsememek

Kendinize bakmak sadece fiziksel sağlığınız değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal sağlığınıza da bakmaktır.
HIV'iniz olduğunu öğrenmek bir şok etkisi yapabilir ve bunu atlatmak biraz zaman alabilir. Arkadaşlarınız ve ailenizden veya HIV ile yaşayan diğer kişilerden destek almak, gerçekten yardımcı olabilir.
HIV ile anlaşmaya başladığınızda, hayatınızın geri kalanı hakkında düşünmek iyi bir fikirdir. Hedeflerin ne? Sizin için önemli olan nedir? Belki de çalışmak, bir aile kurmak, seyahat etmek veya kariyer değiştirmek isteyebilirsiniz.HIV bunlardan hiçbirine engel olmamalı!

Kendime bakmak için başka ne yapabilirim?

Kendimize bakmak için yaptığımız şeylerin çoğu sağduyudur. Bolca dinlenmeye ve uyumaya çalışın. Sigara içiyorsanız bırakmaya çalışın.Bu her zaman kolay değildir, ancak size yardımcı olacak devlet hastanelerinde sigarayı bırakma birimleri var. Alkol veya uyuşturucu kullanımınızla ilgili endişeleriniz varsa, tavsiye ve destek için bir sağlık uzmanıyla görüşün.
Sahip olduğunuz diğer sağlık durumlarını düşünmek de önemlidir; Özellikle yaşlandıkça, diğer sağlık sorunlarıyla karşılaşma olasılığı daha yüksektir.
Bu kurallara uymak hayatınızın bir parçası yapmak göreceksiniz ki hiv ile yaşamanın ne kadar kolay olduğunu ve diğer hiv problemi olmayan kişilerden hiç bir farkınız olmadığını fark edeceksiniz.
İlaçlarınızı aksatmayın...
Sağlıcakla...

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Soru Cevap

Hiv Pozitif Kan Değerleri

Hiv Korkusu (Hiv Fobisi) ve Aids Takıntısı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?