Hızlı Testlerin Tanıdaki Yeri

Hızlı HIV tarama testlerinin, özellikle HIV-1+2 antikor ve p24 antijenini içeren hızlı “combo” testlerin duyarlılık ve özgüllükleri ELISA testlerine yaklaşmaktadır.


Hızlı testlerin aynı gün içinde sonuç vermesinden dolayı test yaptıracak kişiler tarafından kabul edilmeleri daha kolay olmaktadır. Bu gibi testlerin, özellikle damgalanmak korkusu ile test yaptırmaktan kaçınan riskli davranışlı bireylerin test yaptırmayı kabul etmelerini kolaylaştırdığı bildirilmektedir.

Anonim olarak test yapılan sentinel test merkezlerinin yanı sıra acil servisler, CYBH(cinsel yolla bulaşan hastalıklar) poliklinikleri ve antenatal polikliniklerinde bu tarz testlerin kullanımının yaygınlaştırılması hem DSÖ(dünya sağlık örgütü) hem de ECDC(avrupa hastalık önleme ve kontrol merkezi) tarafından teşvik edilmektedir.

Ülkemizde hızlı testlerin kullanımına ilişkin bir düzenleme yoktur. Bu tarz kitlerin kullanılması belli koşullarda ve belli kurumlarda belirli düzenlemeler yapıldığında önerilebilir. Böyle bir öneride bulunulacaksa, bunlara ilişkin ayrı bir algoritmanın hazırlanması ve bu iş için uygun olan kitlerin referans merkezleri tarafından onaylanması gerekecektir.


Hızlı test sonucu ne olursa olsun her koşulda mümkün olan en kısa sürede hastalara dördüncü kuşak ELISA ile test yapılmalıdır. Bu testlerin kalite kontrol kurallarına dikkat edilerek laboratuvarda deneyimli personel tarafından çalışılması ve duyarlılıklarının EIA‟lar kadar yüksek olmadığı akılda tutulmalıdır

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Soru Cevap

Hiv Pozitif Kan Değerleri

Hiv Korkusu (Hiv Fobisi) ve Aids Takıntısı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?