Hiv Virüsünün Çoğalımı

Vücudumuzu enfeksiyonlardan koruyan ve enfeksiyon etkenleriyle savaşarak onları yok etmeye çalışan, kandaki lökositlerdir. Lökositlerin,  lenfosit grubunda bulunan ve  T- lenfositi olarak adlandırılan ve de bir alt grubunda bulunan CD–4 hücrelerinin, bağışıklık oluşmasında önemli bir yeri vardır.  Bağışıklık yanıtında “aracı” hücrelerdir ve vücutta antikor oluşmasına büyük katkı sağlarlar.

CD–4 hücreleri, HIV virüsünün çoğalmak için seçtiği “hedef” hücrelerdir. Virüs, bu hücrelere girer ve 7 basamaklık bir evreden sonra çoğalır. Bu çoğalmaya HIV’in HAYAT SİKLUSU” denir. Çoğalan hücreler yeniden başka CD–4 hücrelerine girerek çoğalmaya devam ederler.


HIV’in Hayat siklusunu incelersek;

  1. Virüs CD–4 hücresine bağlanır.
  2. Hücrenin içine sızar.
  3. Ters kopyalanma suretiyle virüsün RNA’sı, DNA’ya dönüşür.
  4. Birleşerek bütünleşir. (CD–4’ün DNA’sı, HIV’in DNA’sı ile birleşerek bütünleşir)
  5. Yeniden kopyalanma. (Daha fazla HIV virüsü oluşturmak için, CD–4’ün DNA’sıyla birleşerek, uzun protein blok zincirleri oluşturur.)
  6. Yapılanma. (Olgunlaşmamış HIV virüsünün RNA’sının ve protein yapısındaki yapı taşlarının oluşması).
  7. Gelişme. (Olgunlaşmamış HIV virüsünün, tahrip ettiği CD–4 hücrelerinden dolaşıma geçmesi, proteaz enzimi aracılığı ile uzun zincirlerin parçalanması ve yeniden çoğalarak oluşan HIV virüslerinin olgunlaşması)
Girdiği CD–4 hücresinden çoğalarak çıkan HIV virüsleri, yeni CD–4 hücrelerine girerek çoğalmalarına devam ederler. Bu çoğalmalarının bitiminde, içinde üredikleri CD–4 hücrelerini harap ederek işe yaramaz hale getirirler.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Soru Cevap

Hiv Pozitif Kan Değerleri

Hiv Korkusu (Hiv Fobisi) ve Aids Takıntısı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?